Red70centimeter
Afname zendamateurs en laag drempelige examen

Afname zendamateurs en laag drempelige examen

Gepost door Admin op 17 apr : 08:14
Een groep mensen begint zich druk te maken om een deel van de 70cm. Graag wil ik hier even in de reden vallen dat; 

A)90% van de zendamateurs hutje op mutje aan het zenden zijn op de 2 meter, zowel simplex als de repeaters. Vaak is er geen simplex kanaal mee vrij, want op elke frequentie zit wel iemand. 

B)Ik ben een 70cm gebruiker, merk op dat het meer dood dan levend is in deze band. De repeater van Amsterdam of Eindhoven bijvoorbeeld, zo dood(stil) als het maar kan. In beide plaatsen zijn ook 2 meter repeaters... 'stil aanwezig'. 

C)Ik heb vorig jaar een vette email gestuurd naar de bestuurders van de VERON en VRZA, als het in huidige vorm door blijft geen en niet spoedig samen gevoegd worden, de hobby zal in storten, want die afloop is reeds gaande. 
Met name doordat veel oudere zendamateurs zijn die niets van 'samen verder'willen weten. De oudere zendamateurs zijn niet de toekomst, wel de nieuwkomers. De oudere zouden juist een goede bijdrage doen om hun kennis over te dragen. 

 Er zijn gelukkig enkele gezonde afdelingen die van alles ondernemen. Een paar afdelingen die ik heb bezocht zijn om te huilen. Geen eigen onderkomen, 99% bestaat uit vergrijzing en zit alleen aan de koffie met een lezing. Een nieuw komer zit hier niet op te wachten en zo promoot je een afdeling niet. Er is veel kennis in huis bij deze oudere heren, maar de meeste zijn niet in staat (ondanks groot aantal met gebreken thuis zitten) om lessen te organiseren en jongeren binnen te halen. 

Heb bij beide verenigingen aangemerkt dat deze zich niet op de juiste manier bezig houden samen met AT 'hoe trekken wij meer mensen aan voor onze hobby'. VRZA en VERON accepteren blijkbaar van AT dat er geen laagdrempelige examen komt in Nederland. Allemaal erg leuk de Novice, heb ik zelf ook. Maar de dingen die ik moest leren, doe ik tot heden helemaal NIETS. Je set koop je in de winkel, het enige wat men moet weten is het openen en sluiten van verbindingen die je maakt en de spelling. Vroeger kon je de zelfgemaakte zender aanpassen als er iets was, tegenwoordig breng je het apparaat terug naar de winkel voor reparatie, omdat je anno 2010 meestal al 2 jaar garantie hebt.

Ik verneem diverse opmerkingen van AT en Economische Zaken om de laag drempelige examen niet in te voeren. Het is te stil op bepaalde banden, men maakt er een zooitje van op bepaalde repeaters etc. Tot heden heb ik nog nooit vernomen dat er een zendamateur ooit een brief heeft gehad van AT vanwege zijn of haar taal gebruik. Aan de ene kant ben ik het er mee eens dat de 70cm beschikbaar moet blijven voor de zendamateurs, aan de andere kant is er geen groep mensen die een vuist maken tegen AT om die laagdrempelige examen in te voeren, dat er veel meer mensen bij zullen komen.

Als ik zie wat ik voor de Full moet leren om 'alsjeblieft' op meerdere banden te mogen zenden, dan dank ik daarvoor. Ik doe niet aan zelfbouw, ik koop mijn apparatuur en alles werkt. De aanpassingen op antenne/kabel lengte/zendvermogen die kennis doe je genoeg op in de jaren. Ik zou liever gezien hebben dat er een actie word gehouden "behoud de zendamateur". Meer leden is ook meer gebruik van de banden, hoe drukker het is op de 70cm, hoe beter. In de toekomst zullen meer banden verdwijnen. Wens iedereen succes met de 70cm actie. Wie ook vind dat een laagdrempelige basis examen in Nederland moet komen, stuur dan een mailtje deze kant op


printervriendelijk genereer een pdf van dit bericht
< <4